Ervaringen

24 mei 2024
Tijdens mijn supervisietraject heb ik meer geleerd over en inzicht gekregen in zowel mijzelf (als professional) en mijzelf in contact met de ander. Zo heb ik o.a. meer inzicht gekregen in waar ik energie van krijg en waarvan juist niet, maar ook andere thema’s als een groot verantwoordelijkheidsgevoel, het gevoel hard mijn best te moeten doen en uitspreken wat ik voel/denk in contact met de ander zijn hierbij naar voren gekomen. Supervisie heeft mij voornamelijk geholpen om meer uit te zoomen en terugkerende patronen te herkennen. Ook nu supervisie al een tijd geleden is afgerond, merk ik dat deze thema’s blijven doorwerken en het mij heeft geholpen om hier bewust van te zijn.

Ik vond het hierin prettig dat er tijdens supervisie verbindingen werden gelegd met behulp van oefeningen en er zowel structuur als duidelijkheid was, maar ook ruimte voor eigen invulling. Ten slotte schroomde Sander niet om te confronteren en/of zijn eigen visie te delen en iets van hemzelf te laten zien. Deze ruimte voor transparantie heb ik dan ook het meest gewaardeerd en heeft mij geholpen in mijn proces.

4 april 2024
PMT heeft mij geholpen om vaste patronen in mijn doen en laten zichtbaar te maken. Door middel van eenvoudige oefeningen kwam al heel snel naar boven wat mij belemmerde in mijn dagelijkse leven. De oefeningen maakten mij bewust van wat ik voelde en dacht, en hielpen op die manier om andere keuzes te kunnen maken. 

22 december 2023
Ik vond pmt wat concreter dan andere therapieën, soms letterlijk tastbaar en regelmatig ook speels. Het hielp mij dat ik met sommige dingen meteen een ervaring opdeed in plaats van alleen maar erover te praten. Ik denk dat ik bijvoorbeeld mijn manier van met emoties omgaan niet had veranderd als ik dat niet meteen samen met Sander had geoefend en ervaren. Ik ben best wel voorzichtig en vond het spannend om oefeningen uit te proberen. Sander had altijd respect voor mijn grenzen en paste de oefeningen daarop aan. Tegelijkertijd daagde hij me uit om nieuwe dingen te proberen op een manier die voor mij goed was. Daardoor ben ik toch regelmatig uit mijn comfort zone gegaan en dat loonde. 

28 september 2023
Tijdens het supervisie traject werd ik uitgedaagd om buiten mijn eigen denkpatronen en kaders te gaan spelen. Wat maakt dat ik zo handel? Wat gebeurd er (met mij) als ik het anders doe? Door de open en onderzoekende houding van Sander ontstond er een fijne sfeer waarbij de focus niet op het resultaat lag, maar op het proces. Dit was wat ik nodig had om te kunnen leren. Heel fijn.

13 april 2023
Ik had al langer lichamelijke klachten en kon maar niet vinden waarom daar geen echte verbetering in kwam. Ik wilde zo graag " vooruit" , deed voor mijn gevoel erg mijn best maar het stagneerde steeds en ging dan zelfs weer stapjes terug. Dit op mijn werk én thuis. Het werd steeds erger en kreeg vaker terugvallen. Van zowel mijn eigen familie en vrienden én collega's en leidinggevenden kreeg ik alle steun en begrip maar zij gaven aan dat ik nu toch écht mijn grenzen moest leren aangeven. En daar dus ook hulp bij moest zoeken. Na wat zoeken is me via een andere hulpverlener gewezen op PMT en bracht me in contact met Sander.
Al tijdens het eerste kennismakingsgesprek werd me al heel wat duidelijk. Sander bracht veel inzichten in mijn gedrag, houding, gevoel en denkwijzen. Ik stond steeds "aan" en was steeds erg alert/druk. Zelf dacht ik in eerste instantie over de dingen die duidelijk werden, dat ik niet wist of ik dit nog wel kan veranderen na dit altijd zo gedaan en gedacht te hebben. Sander heeft mij veel en geduldig uitleg gegeven over hoe dit werkt in je brein en mij veel handvatten en inzichten gegeven . Ik gebruik dit nu in het dagelijks leven, geef grenzen steeds meer aan, zorg voor mezelf , zowel thuis als op mijn werk, heb energie om steeds meer leuke dingen doen.

12 april 2023
De PMT heeft mij geholpen meer in mijn lijf en bij mijn gevoel te komen in plaats van mijn hoofd. Keuzes waar ik voor stond om te maken, kon ik niet met mijn hoofd maken, maar met mijn intuïtieve gevoel. PMT heeft me erbij geholpen deze gevoelens en behoeftes te herkennen en serieus te nemen. Het heeft bijgedragen om hierin te groeien. Welke behoefte heb ik zelf en hoe mag ik daarvoor op komen. Na eerdere meer cognitieve therapieën, heeft deze veel meer lichaamsgerichte en fysieke manier van werken mij doen sterken. Sander was een prettig en betrouwbaar therapeut. Met enige regelmaat kwam ik met spierpijn terug van therapie. Naast kundig, bleek Sander dus ook behoorlijk sterk...

9 februari 2022
Middels de psychomotorische therapie heeft onze zoon meer zelfvertrouwen gekregen en is zijn angst om te falen in kleine stapjes overwonnen. Sander wist hem op een hele natuurlijke manier op zijn gemak te stellen en wist met speelse oefeningen zijn vertrouwen te winnen. De angst om fouten te maken of door te gaan wanneer iets moeilijk is zal misschien altijd wel een beetje blijven, maar onze zoon weet nu dat kleine stapjes zetten hem verder brengt dan stoppen.

13 december 2021
Ik heb de PMT als erg positief ervaren. In eerste instantie was ik wat sceptisch over PMT, omdat het voor mij het verleggen van een grens inhield. Ik wist niet wat ik er precies van kon verwachten en ik hou niet zo van het onzekere. Maar ik heb er echt heel veel aan gehad. Na de intake had ik gelijk al een goed gevoel en was mijn beeld wat ik van PMT had niet zoals het voor mij werkelijk is geweest. Voor mij was het ten eerste een goede aanvulling op mijn psychotherapie. De oefeningen lieten mij inzien dat ik mijn grenzen meer aan mocht geven. Ook heeft het mij geleerd om spelenderwijs meer bij mijn gevoel te komen en minder cognitief bezig te zijn. De beren die ik op de weg zag zijn echt minder geworden en de drempels die ik me zelf oplegde verlaagd.

23 april 2021
Terugkijkend na de PMT bleef ik maar ontevreden en ongelukkig zijn doordat ik niet in staat was op een gezonde manier de balans te bewaren in mijn werk / privéleven. Dankzij inzichten die ik heb ontdekt ben ik staat te bepalen welke waarden ik nastreef in mijn leven. Nu zie ik in dat ik succesvol kan zijn als ik juist niet alleen maar met mijn werk bezig ben en maar door ga.
Door in te zien dat ik het ook verdien om weer op te laden na het leveren van hard werk (wat in mijn ogen nooit genoeg was) merk ik door juist het behouden van de balans tussen de zware klim naar boven en soms stil te staan en te genieten van het uitzicht op een duurzame manier veel verder zal kunnen komen in mijn carrière. Het is niet meer steeds een harde sprint met een harde val in een diep donker dal. Het is nu meer een hindernisbaan met leuke obstakels waarin ik heus nog mag sprinten maar af en toe ook op een verrassend mooie plek kom waar ik even in het zonnetje mag gaan staan en kan genieten van het parcours wat ik al afgelegd heb. Ik dacht altijd dat ik eerst af moest zien voordat ik een beloning verdiende. Nu zie ik dat de beloning velen malen groter is als ik doe wat ik leuk vind.

6 april 2021
Ik ben iemand die snel in zijn hoofd kan gaan zitten en hoge eisen aan mezelf stel. Hierdoor verloor ik regelmatig het contact met mijn lichaam en gevoel. Het is dan lastig te voelen wat ik wil of wie ik ben. Hier heb ik een langere tijd psychotherapie voor gehad, wat me erg heeft geholpen. Echter merkte ik ook dat er nog stappen te zetten waren. De psychomotorische therapie was hiervoor een waardevolle toevoeging. Ik heb Sander ervaren als een therapeut die op een fijne en open manier contact maakt. Tegelijkertijd heeft hij een duidelijke visie en kon hij me, door wat hij zei of door een oefening, ook anders naar dingen laten kijken. Of me bewust maken van dingen die ik niet van mezelf zag. Ik zal niet zeggen dat al mijn klachten meteen over zijn, maar ik heb door de PMT wel wezenlijke stappen weten te zetten in het opnieuw contact maken met mijn lichaam. Hierdoor voel ik vaak beter wat ik wil.

9 september 2020
Op mij 53ste ben ik met PTSS klachten verwezen naar psychomotorische therapie. In een vellige en prettige atmosfeer heb ik in een aantal maanden veel geleerd.
Aan de hand van hele praktische en fysieke oefeningen, ondersteunt met soms 'komische' attributen hebben we een aantal diep ingesleten sporen weten bloot te leggen, die uiteindelijk vervagen en verworden tot nieuw geasfalteerde ezelpaadjes.

1 september 2020
Na bijna twee jaar psychotherapie had ik dmv gesprekken al veel ‘oude rommel’ opgeruimd in mijn hoofd en lijf, maar ik merkte dat ik op sommige punten nog niet echt vooruit kwam in mijn ontwikkeling. Daarom besloot ik samen met mijn therapeut om psychomotorische therapie te volgen. Dit was een goede keus, want het dóen hielp mij al heel vlot, het gaf me duidelijke inzichten en hielp me over bepaalde drempels heen. De samenwerking van Sander was erg prettig, hij kon erg snel de vinger op de juiste plek leggen wat betreft mijn uitdagingen. De ene keer met humor, de andere keer met meevoelen en de volgende keer met de spreekwoordelijke schop-onder-je-hol. Het ervaringsgerichte karakter van psychomotorische therapie is een duidelijke toevoeging geweest voor mijn ontwikkeling!

DSC_0022-Hartebeest-uitsnede.jpg