Ervaringen

13 april 2023
Ik had al langer lichamelijke klachten en kon maar niet vinden waarom daar geen echte verbetering in kwam. Ik wilde zo graag " vooruit" , deed voor mijn gevoel erg mijn best maar het stagneerde steeds en ging dan zelfs weer stapjes terug. Dit op mijn werk én thuis. Het werd steeds erger en kreeg vaker terugvallen. Van zowel mijn eigen familie en vrienden én collega's en leidinggevenden kreeg ik alle steun en begrip maar zij gaven aan dat ik nu toch écht mijn grenzen moest leren aangeven. En daar dus ook hulp bij moest zoeken. Na wat zoeken is me via een andere hulpverlener gewezen op PMT en bracht me in contact met Sander.
Al tijdens het eerste kennismakingsgesprek werd me al heel wat duidelijk. Sander bracht veel inzichten in mijn gedrag, houding, gevoel en denkwijzen. Ik stond steeds "aan" en was steeds erg alert/druk. Zelf dacht ik in eerste instantie over de dingen die duidelijk werden, dat ik niet wist of ik dit nog wel kan veranderen na dit altijd zo gedaan en gedacht te hebben. Sander heeft mij veel en geduldig uitleg gegeven over hoe dit werkt in je brein en mij veel handvatten en inzichten gegeven . Ik gebruik dit nu in het dagelijks leven, geef grenzen steeds meer aan, zorg voor mezelf , zowel thuis als op mijn werk, heb energie om steeds meer leuke dingen doen.

12 april 2023
De PMT heeft mij geholpen meer in mijn lijf en bij mijn gevoel te komen in plaats van mijn hoofd. Keuzes waar ik voor stond om te maken, kon ik niet met mijn hoofd maken, maar met mijn intuïtieve gevoel. PMT heeft me erbij geholpen deze gevoelens en behoeftes te herkennen en serieus te nemen. Het heeft bijgedragen om hierin te groeien. Welke behoefte heb ik zelf en hoe mag ik daarvoor op komen. Na eerdere meer cognitieve therapieën, heeft deze veel meer lichaamsgerichte en fysieke manier van werken mij doen sterken. Sander was een prettig en betrouwbaar therapeut. Met enige regelmaat kwam ik met spierpijn terug van therapie. Naast kundig, bleek Sander dus ook behoorlijk sterk...

9 februari 2022
Middels de psychomotorische therapie heeft onze zoon meer zelfvertrouwen gekregen en is zijn angst om te falen in kleine stapjes overwonnen. Sander wist hem op een hele natuurlijke manier op zijn gemak te stellen en wist met speelse oefeningen zijn vertrouwen te winnen. De angst om fouten te maken of door te gaan wanneer iets moeilijk is zal misschien altijd wel een beetje blijven, maar onze zoon weet nu dat kleine stapjes zetten hem verder brengt dan stoppen.

13 december 2021
Ik heb de PMT als erg positief ervaren. In eerste instantie was ik wat sceptisch over PMT, omdat het voor mij het verleggen van een grens inhield. Ik wist niet wat ik er precies van kon verwachten en ik hou niet zo van het onzekere. Maar ik heb er echt heel veel aan gehad. Na de intake had ik gelijk al een goed gevoel en was mijn beeld wat ik van PMT had niet zoals het voor mij werkelijk is geweest. Voor mij was het ten eerste een goede aanvulling op mijn psychotherapie. De oefeningen lieten mij inzien dat ik mijn grenzen meer aan mocht geven. Ook heeft het mij geleerd om spelenderwijs meer bij mijn gevoel te komen en minder cognitief bezig te zijn. De beren die ik op de weg zag zijn echt minder geworden en de drempels die ik me zelf oplegde verlaagd.

23 april 2021
Terugkijkend na de PMT bleef ik maar ontevreden en ongelukkig zijn doordat ik niet in staat was op een gezonde manier de balans te bewaren in mijn werk / privéleven. Dankzij inzichten die ik heb ontdekt ben ik staat te bepalen welke waarden ik nastreef in mijn leven. Nu zie ik in dat ik succesvol kan zijn als ik juist niet alleen maar met mijn werk bezig ben en maar door ga.
Door in te zien dat ik het ook verdien om weer op te laden na het leveren van hard werk (wat in mijn ogen nooit genoeg was) merk ik door juist het behouden van de balans tussen de zware klim naar boven en soms stil te staan en te genieten van het uitzicht op een duurzame manier veel verder zal kunnen komen in mijn carrière. Het is niet meer steeds een harde sprint met een harde val in een diep donker dal. Het is nu meer een hindernisbaan met leuke obstakels waarin ik heus nog mag sprinten maar af en toe ook op een verrassend mooie plek kom waar ik even in het zonnetje mag gaan staan en kan genieten van het parcours wat ik al afgelegd heb. Ik dacht altijd dat ik eerst af moest zien voordat ik een beloning verdiende. Nu zie ik dat de beloning velen malen groter is als ik doe wat ik leuk vind.

6 april 2021
Ik ben iemand die snel in zijn hoofd kan gaan zitten en hoge eisen aan mezelf stel. Hierdoor verloor ik regelmatig het contact met mijn lichaam en gevoel. Het is dan lastig te voelen wat ik wil of wie ik ben. Hier heb ik een langere tijd psychotherapie voor gehad, wat me erg heeft geholpen. Echter merkte ik ook dat er nog stappen te zetten waren. De psychomotorische therapie was hiervoor een waardevolle toevoeging. Ik heb Sander ervaren als een therapeut die op een fijne en open manier contact maakt. Tegelijkertijd heeft hij een duidelijke visie en kon hij me, door wat hij zei of door een oefening, ook anders naar dingen laten kijken. Of me bewust maken van dingen die ik niet van mezelf zag. Ik zal niet zeggen dat al mijn klachten meteen over zijn, maar ik heb door de PMT wel wezenlijke stappen weten te zetten in het opnieuw contact maken met mijn lichaam. Hierdoor voel ik vaak beter wat ik wil.

9 september 2020
Op mij 53ste ben ik met PTSS klachten verwezen naar psychomotorische therapie. In een vellige en prettige atmosfeer heb ik in een aantal maanden veel geleerd.
Aan de hand van hele praktische en fysieke oefeningen, ondersteunt met soms 'komische' attributen hebben we een aantal diep ingesleten sporen weten bloot te leggen, die uiteindelijk vervagen en verworden tot nieuw geasfalteerde ezelpaadjes.

1 september 2020
Na bijna twee jaar psychotherapie had ik dmv gesprekken al veel ‘oude rommel’ opgeruimd in mijn hoofd en lijf, maar ik merkte dat ik op sommige punten nog niet echt vooruit kwam in mijn ontwikkeling. Daarom besloot ik samen met mijn therapeut om psychomotorische therapie te volgen. Dit was een goede keus, want het dóen hielp mij al heel vlot, het gaf me duidelijke inzichten en hielp me over bepaalde drempels heen. De samenwerking van Sander was erg prettig, hij kon erg snel de vinger op de juiste plek leggen wat betreft mijn uitdagingen. De ene keer met humor, de andere keer met meevoelen en de volgende keer met de spreekwoordelijke schop-onder-je-hol. Het ervaringsgerichte karakter van psychomotorische therapie is een duidelijke toevoeging geweest voor mijn ontwikkeling!

DSC_0022-Hartebeest-uitsnede.jpg